Ay'a Nasıl Gidilir? Aya Gitmek Kaç Gün Alır?

Bazen öyle bir an geliyor ki, şöyle herkesten uzak bir yere gidesimiz geliyor. Mesela bu gideceğimiz yerlerden birisi de ay oluyor :) Hayal gibi gözükse de yakın gelecekte herhalde bakkala gitmek gibi bir şey olacak diye düşünüyorum çünkü teknoloji gelişiyor ve gelişmeye devam ediyor. Bununla birlikte de aya gitmek de oldukça kolaylaşabilir kim bilir? 

Peki, bugüne kadar gerçekten aya gidildi mi? Kimisi bunların düzmece olduğunu düşünüyor. Gerçek şu ki aya gidildi hemde defalarca kez.. Bu kadar kolay mı? Elbette değil. Yaptığım araştırmalara göre aya gitmek oldukça zorlu ve uzun soluklu bir iş olduğunu düşünüyorum. Yüzlerce hatta binlerce deneme sonrasında yapılan bu muazzam yolculuk yani aya yolculuk.. Lafı fazla uzatmayalım ve yapılan araştırmalara birlikte bir göz atalım :) 

Ay'a-Nasıl-Gidilir-Aya-Gitmek-Kaç-Gün-Alır
Ay'a-Nasıl-Gidilir-Aya-Gitmek-Kaç-Gün-Alır

Ay, Dünya’nın tek doğal uydusudur.
Güneş Sistemi içinde beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km‘dir.
 
Ay’ın çapı 3.474 km, Dünya’nın ise 12.740 km’dir.

Ay’ın yakınından geçen en hızlı uzay aracı, NASA’nın Plüton sistemini incelemek üzere gönderdiği New Horizons adlı uzay aracı olmuştur. Hızlı bir şekilde fırlatılan aracın roketleri, saatte ortalama 58.000 km bir hızla itebilecek güce sahip oluşun aya yolculuk evresini oldukça hızlandırmaktadır. Aracın, dış Güneş Sistemi’ne ulaşacak olması, yani bir Ay görevi olmamasına rağmen 380.000 km’lik mesafeyi 8 saat, 35 dakikada katetti. 


Apollo görevlerinin, diğer Ay görevleri ile karşılaştırıldığında Ay’a ulaşmada oldukça hızlı bir görev olduğunu söyleyebiliriz. Kennedy Uzay Merkezi’nden, 16.Temmuz.1969 tarihinde, Saturn-V roketinin tepesindeki bir modül içinde bulunan Apollo 11 astronotları, hızlı bir şekilde gönderildiler. Gönderilen roketler 3 gün sonra, 19 Temmuz’da, Ay’ın yörüngesine ulaştılar.

Peki, Aya Sadece Roketler Mi Gitti? 

Tabi ki, hayır. Aya insanlı uçuşlar da yapıldı. Hatta bunların ilki Aya ilk ayak basan "Neil Armstrong" oldu. 


Ay'a İlk Giden İnsan Neil Armstrong Kimdir? 

Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri’nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu. Uçuşun mürettebatının üçüncü üyesi olan Michael Collins bu sırada Ay yörüngesinde Armstrong ve Aldrin’i taşıyan modülle bir araya gelmek için bekleme görevini üstlenmişti. Aya giden ilk insanlar sekiz gün uzayda kaldıktan sonra dünyaya döndü.

Ay, insanların üzerine iniş yaparak yürüdükleri tek gök cismidir.  


  • Ay’ın yakınından geçen ilk yapay nesne Sovyetler Birliği’nin Luna 1 uydusudur
  • Ay yüzeyine çarpan ilk insan yapısı nesne Luna 2 uydusudur. 


Normalde görünmeyen Ay’ın öteki yüzünün ilk fotoğraflarını ise Luna 3 uydusu çekmiştir. Bu üç uydu da 1959 yılında uzaya fırlatılmıştır. Ay yüzeyine ilk yumuşak iniş yapabilen uzay aracı Luna 9, ve Ay yörüngesine giren ilk insansız uzay aracı da Luna 10’dur

Bu iki uydu da 1966’da uzaya fırlatılmıştır. ABD’nin Apollo programı 1969 ve 1972 yılları arasında altı başarılı inişle, günümüze kadar insanlı görevleri başaran tek uzay programıdır. Ay’ın doğrudan insanlar tarafından incelenmesine Apollo programının bitişiyle son verilmiştir.

Bugüne kadar birçok uzay aracı Ay’ın yörüngesinden geçti veya yüzeyine iniş yapmayı başardı. Bazıları için uzun süren bu yolculuk, bazıları için şaşılacak derecede hızlı oldu. Yolculuk süreleri, aracın motor yapısına ve takip edeceği yola göre değişmekte. 
Gelişen teknolojiyle birlikte, gelecekte, Ay’a yolculuğumuz daha kısa sürecektir ama günümüzde, Dünya’ya 380.000 km uzaklıktaki tek doğal uydumuz olan;

Ay'a Nasıl Gidilir? Ay'a Yolculuk Evreleri (VİDEO)

Ay'a-Nasıl-Gidilir-Aya-Gitmek-Kaç-Gün-Alır
Ay'a-Nasıl-Gidilir-Aya-Gitmek-Kaç-Gün-Alır

AY'A GİTMEK KAÇ GÜN ALIR?


AY'A NASIL GİDİLİR? EN YAVAŞ AYA'A YOLCULUK: 1 YIL, 1 AY, 2 HAFTA


Ay’a en uzun sürede ulaşan araçlardan biri olan SMART-1, gerçekte en ileri teknolojiye sahip araçlardan biriydi. Avrupa Uzay Ajansı’na ait SMART-1 Ay Sondası, 27/Eylül/2003 tarihinde fırlatıldı. 1 yıl, 1 ay ve 2 hafta sonunda 11/Kasım/2004 tarihinde hedefine ulaştı. Araç ne kadar yavaş olsa da yakıtını oldukça verimli kullandı. 2006 yılında Ay’ın yüzeyine çarparak biten görevi boyunca, ksenon yakıtından sadece 82 kg kullanmıştı.

AY'A NASIL GİDİLİR? BİR BAŞKA AY'A YOLCULUK : 5 GÜN

SMART-1’in spiralli bir yol izlemesi, Ay’a, oldukça uzun süren bir yolculuk sonunda ulaşmasına yol açtı. Öyleki “Ay’a ulaşmak daha ne kadar uzun sürebilir?” diye sorabilirsin. Halbuki Ay’a gönderilen diğer araçların yolculuğu sadece gün mertebesinde tamamlandı. 
Çin’in Chang’e-1 adlı uzay aracı 24/Ekim/2007 tarihinde Xichang Uydu Fırlatma Merkezi’nden fırlatıldı. 31 Ekim tarihine kadar Dünya’nın yörüngesinde kalan uydu, kendi roketleri yardımıyla 5 Kasım’da Ay’ın yörüngesine ulaştı.

AY'A NASIL GİDİLİR? İNSANLI UÇUŞLAR İLE AY'A YOLCULUK: 3 GÜN, 3 SAAT, 49 DAKİKA



Apollo görevlerinin, diğer Ay görevleri ile karşılaştırıldığında Ay’a ulaşmada oldukça hızlı bir görev olduğunu söyleyebiliriz. Kennedy Uzay Merkezi’nden, 16/Temmuz/1969 tarihinde, Saturn-V roketinin tepesindeki bir modül içinde bulunan Apollo 11 astronotları, hızlı bir şekilde gönderildiler. Sadece 3 gün 3 saat 49 dakika sonra, 19 Temmuz’da, Ay’ın yörüngesine ulaştılar.

AY'A NASIL GİDİLİR? NORMAL KOŞULLAR İLE AY'A YOLCULUK 2 GÜNDEN AZ


Sovyet Luna 1 sondası 1959 yılında Ay uçuşunu tamamladı. Basit ama çığır açan bu sonda, 2 Ocak’ta fırlatıldıktan 2 gün sonra, 4 Ocak’ta, Ay’ın yaklaşık 1000 kilometre uzağından geçiş yaptı. 36 saat süren bu yolculuk, saatte ortalama 10.500 km’lik bir hızla mümkün oldu.

AY'A NASIL GİDİLİR? EN HIZLI AY'A YOLCULUK: 8 SAAT, 35 DAKİKA


Ay’ın yakınından geçen en hızlı uzay aracı, NASA’nın Plüton sistemini incelemek üzere gönderdiği New Horizons adlı uzay aracı oldu. Hızlı bir şekilde fırlatılan aracın roketleri, saatte ortalama 58.000 km bir hızla itebilecek güce sahipti. Aracın, dış Güneş Sistemi’ne ulaşacak olması, yani bir Ay görevi olmamasına rağmen 380.000 km’lik mesafeyi 8 saat, 35 dakikada alması oldukça etkileyiciydi.

Aya yolculuk ilk zamanlarda günlerce sürmekte iken günümüz teknolojisi sayesinde bu süre oldukça kısalmış durumdadır.

Örneğin 1950’li ve 1960’lı yıllarda ay yolculuğu 3-4 gün civarında sürmekte iken günümüzde bu süre oldukça kısalmış durumdadır. Çünkü günümüz teknolojisi ile üretilmiş olan araçlar oldukça yüksek hızlara çıkabilmektedir.

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi ay'a yolculuk geçmişten günümüze epey bir gelişim göstermiştir. Bu gelişim günden güne devam etmektedir. Belki de çocuklarımız, torunlarımız, belki de torunlarımızın, torunları bu ay'a yolculuk evrelerini bakkala gitmek gibi bir eylem olarak hayatında yer ettirecek kim bilir? 

Arkadaşlar açıkçası Ay'a nasıl gidilir sorusunun cevabı şuan için belki de astronot olmaktan geçiyor diyebiliriz. Fakat şöyle de bir şey var, Ay'a yolculuk yapılıyor fakat fiyatı dudak uçuklatıcı türden. Sebebi ise yani Ay'a gidiliyor sonuçta evinizden çıkıyorsunuz ve Ay'a gidiyorsunuz yani daha nasıl açıklanabilir bilemedim :) 

Umarım bu bilgiler sizin için faydalı olmuştur.  
Yakın gelecekte görüşmek üzere :) 

Bu araştırmayı yaparken yararlandığım kaynaklar: 


Ay'a Nasıl Gidilir? Aya Gitmek Kaç Gün Alır? Ay'a Nasıl Gidilir? Aya Gitmek Kaç Gün Alır? Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya on Mart 30, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.